Jesień i zima to zdecydowanie czas na gęste i pożywne zupy. Warto zawrzeć w nich kasze i rośliny strączkowe, dzięki czemu otrzymamy pożywny posiłek, który przy mniejszym apetycie może stanowić cały obiad. Jeśli nie masz dużo czasu na gotowanie, to przygotuj wielki garnek zupy, który wystarczy dla całej rodziny na kilka dni.
Przeczytaj dlaczego warto jeść zupy. Kliknij!
Moja rodzinka bardzo lubi zupę grzybową, dlatego tym razem zrobiłam zupę z lekką grzybową nutą, której podstawą jest kasza i soczewica – tak powstała nasza jesienna zupa z kaszą gryczaną 🙂
Ciepłe zupy i śniadania to jeden ze sposobów wzmacniania odporności organizmu w sezonie jesiennym. Chcesz wiedzieć jak poprawić odporność swojego dziecka? Poznaj moje 4 zasady zdrowego odżywiania. Te same wskazówki możesz zastosować również dla siebie.
Składniki:
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 szklanka kaszy gryczanej
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 20 g suszonych grzybów
– 3-4 ziemniaki
– sól, pieprz
– przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżka kurkumy, 3 ziela angielskie, 2 kulki pieprzu, 4 lisćie laurowe
– 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale polecam dodać)
– natka pietruszki do podania
Wykonanie:
1. Grzyby pokrusz i zalej na noc zimną wodą.
2. Do garnka wlej 2 litry wody i zacznij podgrzewać.
3. Marchewkę i pietruszkę umyj, zetrzyj na tarce lub zmiksuj w pojemniku blendera i dodaj do zupy.
4. Dodaj grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły), kaszę, soczewicę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, łyżeczkę soli i gotuj przez 30 minut.
5. W tym czasie w oddzielnym garnku ugotuj ziemniaki.
6. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj je do zupy wraz z płatkami drożdżowymi, kurkumą, majerankiem i mielonym pieprzem. Ewentualnie dosól do smaku. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Smacznego 🙂
.
Macie swoje ulubione przepisy na zupy lub inne jesienne potrawy? Dajcie znać w komentarzu 🙂
.
.
.
Chcesz aby Twoje dziecko przestało chorować?
Szukasz sposobów na poprawę odporności?
Sprawdź jak mogę Ci pomóc, kliknij aby dowiedzieć się więcej!
15 Comments
Świetny przepis! Taka zupa jest idealna na jesienne dni 🙂
Dokładnie 🙂 Szkoda, że grzybów w tym roku nie udało nam się nazbierać wcale. Moja córka cieszy się z każdego kawałka, który wyłowi z zupy 🙂
Bardzo ciekawy przepis. Choć bardzo ciężko dostać jest u nas kaszę gryczaną to myślę,że z soczewicą też będzie super. Idealna na jesień:-) Pozdrawiam 🙂
Gdzie jest u Was, że ciężko dostać kaszę gryczaną? 🙂 Jakieś egzotyczne kraje? Możesz zastąpić inną kaszą (jęczmienną lub bulgur).
Fajny przepis, ale czy płatki drożdżowe są konieczne? Nawet nie wiem, gdzie je można kupić. 🙂
Dobre pytanie 🙂 Już dzisiaj będzie cały artykuł na ten temat. Na tę chwilę możesz pominąć.
Już jest cały artykuł 🙂 Zapraszam 🙂 https://jakzdrowozyc.pl/platki-drozdzowe/
Uwielbiam zarówno soczewicę jak i kaszę gryczaną, w ogóle wszystkie kasze. Dzisiaj u mnie tez była uczta, ponieważ zrobiłam przepyszny gulasz z grzybów własnoręcznie przeze mnie zebranych i czarnej fasoli. Super pożywne i smaczne.
Pozdrawiam serdecznie
Ale masz fajnie, ja znalazłam jednego grzyba tej jesieni (w ostatnią niedzielę) i muszę z suszonych korzystać.
Mozna prosic o przepis na ten gulasz?
Marysiu a czemu ziemniaki oddzielnie gotować? Nie można ich tak po prostu wrzucić do garnka ok. 15 min. przed końcem gotowania zupy? I jeszcze pytanie o soczewicę: nie trzeba jej zalać wrzątkiem i moczyć przed gotowaniem tak jak przy przepisie na pastę?
Można ugotować ziemniaki w zupie, ale będą mniej słone, to już zależy jak lubicie. Ja ostatnio przeważnie gotuję w zupie, chociaż bardziej mi smakują ugotowane oddzielnie, ale nie zawsze mi się chce brudzić kolejny garnek i pilnować ziemniaków, w zupie łatwiej. Soczewicy do zup nie moczę, ale możesz to zrobić, jeśli macie problemy z trawieniem strączków.
Dziękuję Marysiu. Soczewicę będę moczyć, bo rzeczywiście mamy ten problem 🙁
Dodam jeszcze, że właśnie gotuję tę zupę i kaszę gryczaną ugotuję oddzielnie, bo ona wchłania dużo wody. Jak zupa nie jest zjedzona od razu, to robi się bardzo gęsta, jak gulasz. Tak miałam za pierwszym razem. Tym razem planuję dodawać kaszę prosto na talerz.
Jak dac zupę dzieciom skoro sa tam grzyby?
Podobno nie wolno.
Mal, dobre pytanie! Przez tyle lat nie zwróciłam na to uwagi. Dzięki!
Rzeczywiście do 12 roku życia należy uważać z grzybami. Pozostają pieczarki, albo pominięcie w tej zupie.
Tutaj pisałam więcej na ten temat: https://jakzdrowozyc.pl/grzyby-w-diecie-dziecka/