Jesienna zupa z kaszą gryczaną i soczewicą

Jesienna zupa z kaszą gryczaną i soczewicą

Jesienna zupa z kaszą gryczaną i soczewicą

Jesień i zima to zdecydowanie czas na gęste i pożywne zupy. Warto zawrzeć w nich kasze i rośliny strączkowe, dzięki czemu otrzymamy pożywny posiłek, który przy mniejszym apetycie może stanowić cały obiad. Jeśli nie masz dużo czasu na gotowanie, to przygotuj wielki garnek zupy, który wystarczy dla całej rodziny na kilka dni.

Przeczytaj dlaczego warto jeść zupy. Kliknij!

Moja rodzinka bardzo lubi zupę grzybową, dlatego tym razem zrobiłam zupę z lekką grzybową nutą, której podstawą jest kasza i soczewica – tak powstała nasza jesienna zupa z kaszą gryczaną 🙂

Ciepłe zupy i śniadania to jeden ze sposobów wzmacniania odporności organizmu w sezonie jesiennym. Chcesz wiedzieć jak poprawić odporność swojego dziecka? Poznaj moje 4 zasady zdrowego odżywiania. Te same wskazówki możesz zastosować również dla siebie.

Składniki:
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 szklanka kaszy gryczanej
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 20 g suszonych grzybów
– 3-4 ziemniaki
– sól, pieprz
– przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżka kurkumy, 3 ziela angielskie, 2 kulki pieprzu, 4 lisćie laurowe
– 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale polecam dodać)
– natka pietruszki do podania

Wykonanie:

1. Grzyby pokrusz i zalej na noc zimną wodą.

2. Do garnka wlej 2 litry wody i zacznij podgrzewać.

3. Marchewkę i pietruszkę umyj, zetrzyj na tarce lub zmiksuj w pojemniku blendera i dodaj do zupy.

4. Dodaj grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły), kaszę, soczewicę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, łyżeczkę soli i gotuj przez 30 minut.

5. W tym czasie w oddzielnym garnku ugotuj ziemniaki.

6. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj je do zupy wraz z płatkami drożdżowymi, kurkumą, majerankiem i mielonym pieprzem. Ewentualnie dosól do smaku. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Smacznego 🙂

.

Macie swoje ulubione przepisy na zupy lub inne jesienne potrawy? Dajcie znać w komentarzu 🙂

.

jesienna_zupa-png

.

Jak zwiększyć odporność dzieci dzięki odżywianiu?

zwieksz-odpornosc-swojego-dziecka

.

Chcesz aby Twoje dziecko przestało chorować?

Szukasz sposobów na poprawę odporności?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc, kliknij aby dowiedzieć się więcej!

15 Comments

  • Marta Posted 25 października 2016 13:16

    Świetny przepis! Taka zupa jest idealna na jesienne dni 🙂

    • Marysia Pabich Posted 25 października 2016 15:28

      Dokładnie 🙂 Szkoda, że grzybów w tym roku nie udało nam się nazbierać wcale. Moja córka cieszy się z każdego kawałka, który wyłowi z zupy 🙂

  • Barbara Posted 25 października 2016 15:25

    Bardzo ciekawy przepis. Choć bardzo ciężko dostać jest u nas kaszę gryczaną to myślę,że z soczewicą też będzie super. Idealna na jesień:-) Pozdrawiam 🙂

    • Marysia Pabich Posted 25 października 2016 15:27

      Gdzie jest u Was, że ciężko dostać kaszę gryczaną? 🙂 Jakieś egzotyczne kraje? Możesz zastąpić inną kaszą (jęczmienną lub bulgur).

  • Szkolne inspiracje Posted 25 października 2016 17:49

    Fajny przepis, ale czy płatki drożdżowe są konieczne? Nawet nie wiem, gdzie je można kupić. 🙂

    • Marysia Pabich Posted 26 października 2016 09:36

      Dobre pytanie 🙂 Już dzisiaj będzie cały artykuł na ten temat. Na tę chwilę możesz pominąć.

    • Marysia Pabich Posted 26 października 2016 13:12

      Już jest cały artykuł 🙂 Zapraszam 🙂 https://jakzdrowozyc.pl/platki-drozdzowe/

  • Agnieszka Moitrot Posted 26 października 2016 18:36

    Uwielbiam zarówno soczewicę jak i kaszę gryczaną, w ogóle wszystkie kasze. Dzisiaj u mnie tez była uczta, ponieważ zrobiłam przepyszny gulasz z grzybów własnoręcznie przeze mnie zebranych i czarnej fasoli. Super pożywne i smaczne.

    Pozdrawiam serdecznie

    • Marysia Pabich Posted 26 października 2016 18:52

      Ale masz fajnie, ja znalazłam jednego grzyba tej jesieni (w ostatnią niedzielę) i muszę z suszonych korzystać.

    • Aneta Posted 15 września 2020 09:31

      Mozna prosic o przepis na ten gulasz?

  • KatJa Posted 11 stycznia 2018 13:59

    Marysiu a czemu ziemniaki oddzielnie gotować? Nie można ich tak po prostu wrzucić do garnka ok. 15 min. przed końcem gotowania zupy? I jeszcze pytanie o soczewicę: nie trzeba jej zalać wrzątkiem i moczyć przed gotowaniem tak jak przy przepisie na pastę?

    • Marysia Pabich Posted 11 stycznia 2018 14:08

      Można ugotować ziemniaki w zupie, ale będą mniej słone, to już zależy jak lubicie. Ja ostatnio przeważnie gotuję w zupie, chociaż bardziej mi smakują ugotowane oddzielnie, ale nie zawsze mi się chce brudzić kolejny garnek i pilnować ziemniaków, w zupie łatwiej. Soczewicy do zup nie moczę, ale możesz to zrobić, jeśli macie problemy z trawieniem strączków.

  • KatJa Posted 11 stycznia 2018 15:29

    Dziękuję Marysiu. Soczewicę będę moczyć, bo rzeczywiście mamy ten problem 🙁
    Dodam jeszcze, że właśnie gotuję tę zupę i kaszę gryczaną ugotuję oddzielnie, bo ona wchłania dużo wody. Jak zupa nie jest zjedzona od razu, to robi się bardzo gęsta, jak gulasz. Tak miałam za pierwszym razem. Tym razem planuję dodawać kaszę prosto na talerz.

  • Mal Posted 5 grudnia 2022 19:57

    Jak dac zupę dzieciom skoro sa tam grzyby?
    Podobno nie wolno.

    • Marysia Pabich Posted 6 grudnia 2022 09:27

      Mal, dobre pytanie! Przez tyle lat nie zwróciłam na to uwagi. Dzięki!
      Rzeczywiście do 12 roku życia należy uważać z grzybami. Pozostają pieczarki, albo pominięcie w tej zupie.
      Tutaj pisałam więcej na ten temat: https://jakzdrowozyc.pl/grzyby-w-diecie-dziecka/

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *