Jak wiecie moje ulubione śniadanie to owsianka. Miłością do owsianki zarażam moją rodzinę, znajomych, osoby na kursach i na indywidualnych konsultacjach. Wiem jednak, że nie każdy dobrze się czuje po owsiance lub innym śniadaniu bogatym w węglowodany (jak placki czy naleśniki).
Jeśli po śniadaniu składającym się głównie z węglowodanów szybko robisz się głodna lub czujesz senność, możesz spróbować śniadania białkowo-tłuszczowe. Takie śniadania wolniej się trawią, dzięki czemu długo dają poczucie sytości. Nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, wyrzutu insuliny i następnie szybkiego spadku poziomu cukru.
Moje doświadczenia pokazują, że po śniadaniach bez węglowodanów ciężko mi się biega, co jest związane z wyczerpanymi zapasami glikogenu po nocnym wypoczynku. Zdecydowanie lepiej biega mi się po owsiance czy nawet kanapkach. Ja zostaję przy słodkich śniadaniach, bogatych w węglowodany, bo dobrze się po nich czuję i po prostu bardzo je lubię.
Ale jak zawsze namawiam do słuchania przede wszystkim własnego organizmu. Być może śniadania białkowo-tłuszczowe to rozwiązanie dla Ciebie? Spróbuj i zobacz jak się po nich czujesz.
Jeśli jednak dobrze się czujesz po owsiance czy innym śniadaniu z dodatkiem zbóż, nie ulegaj modzie i nie zmieniaj nic na siłę. Śniadania białkowo-tłuszczowe nie są rozwiązaniem dla każdego i często mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. A to dlatego, że tradycyjne śniadania białkowo-tłuszczowe składają się głównie z jajek i mięsa (przeważnie bekonu). Nie jestem zwolenniczką takich śniadań, gdyż zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych (których powinno się unikać!) i są mało zróżnicowane. Na pewno nie są to zdrowe posiłki. Aby podnieść zawartość witamin i minerałów pamiętaj o dodatku surowych warzyw, głównie zielonych liści.
.
Pomysły na śniadania białkowo-tłuszczowe w diecie roślinnej
W diecie roślinnej śniadania białkowo-tłuszczowe bazują na tofu, awokado i orzechach. Dodaj surowe warzywa, które zwiększą objętość posiłku, będą źródłem witamin i sprawią, że śniadania będą bardziej urozmaicone.
W podanych przepisach w skład śniadania wchodzi również pieczywo. Jeśli chcesz zmienić posiłek na białkowo-tłuszczowy, nie jedz pieczywa, zwiększając ilość tofu czy awokado.
.
.
.
.
.
Daj znać czy jesz śniadania białkowo-tłuszczowe i jak się po nich czujesz?
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
6 Comments
Hm, ciekawe pomysły :O. Z ich wszystkich znajome wydaje się być jedynie guacamole, bo reszta w takim połączeniu brzmi dość zaskakująco ;>
Cieszę się, że udało mi się pokazać coś nowego 🙂 Wypróbuj i daj znać czy smakowało 🙂
Ja chyba jem na zmianę, bo to, co działa na mnie najgorzej, to… nuda! Lubię sobie zmieniać, aczkolwiek jakoś chętniej wybiorę jajecznicę i boczek, niż owsiankę… Ale guacamole uwielbiam!
Różnorodność jest bardzo ważna, ale z boczkiem bym uważała. Wypróbuj tofucznicę, polecam 🙂
Zdecydowanie lepiej czuję się jedząc rano posiłki białkowo-tłuszczowe plus zielone warzywa, ale bez chleba! (trzeba przy tym zjeść sporo liściastych, więc polecam koktajle, ale bez owoców!) Wieczorem jem owoce czy owsiankę. To najlepsza dieta przy insulinooporności i hipoglikemii reaktywnej. Przepisy na tofucznice i guacamole są super!
Śniadania bt to dla mnie jedyna słuszna opcja, czuje się po nich dobrze i nie jestem ospała jak po bombie węglowodanowej.