Czekoladowe ciasteczka z kaszy jaglanej

1

Nowe odkrycie w naszej kuchni – ciasteczka z kaszy jaglanej :) Już dawno widziałam takie ciasteczka na blogu Smakoteriapia i planowałam je zrobić. Pierwsza wersja średnio mi smakowała, ale Hania powiedziała, że bardzo dobre i poprosiła o kolejne ciasteczka, tym razem czekoladowe.

Po spróbowaniu czekoladowej wersji ciasteczek Hania powiedziała „Mamo, to jest przepyszne!!” i pobiegła po kolejne. Wszystkie ciasteczka zniknęły jeszcze tego samego dnia.

Jeśli zostaje Wam czasem kasza jaglana, to koniecznie spróbujcie ciasteczek z kaszy jaglanej. A jeśli nie zostaje Wam kasza, to ugotujcie więcej :) Przepis poniżej możesz traktować jako bazowy i eksperymentować z innymi dodatkami. W pierwszej wersji była u nas tylko kasza, banany i płatki migdałów.

Przy okazji serdecznie zapraszam na webinar na temat 4 zasad zdrowego odżywiania rodziny, które odbędzie się środę 12 lipca o 20:00. Zapisy tutaj >>

.

Składniki (na 16 sztuk):
– 1 kubek ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 dojrzały banan
– 1/2 kubka suszonych daktyli
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– migdały

Wykonanie:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na półgodziny, aby zmiękły.

2. W misce umieść ugotowaną kaszę, zmielone siemię lniane, kakao oraz daktyle (odsączone z wody).

3. Zmiksuj końcówką blendera, aż do uzyskania kleistej masy. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mielonego siemienia i poczekaj 10-15 minut.

4. Łyżką nabieraj porcję masy wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby powstał kształt ciasteczka.

5. Na każdym ciasteczku ułóż migdały.

6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 170 stopniach, przez 30 minut. Zjadaj po ostudzeniu.

Smacznego :)

ciasteczka z kaszy jaglanej

One Response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *