Kasza jaglana z sosem truskawkowym

3

Tęsknisz czasem zimą za truskawkami? Ja też :) Dlatego latem je mrożę, a zimą wykorzystuję do koktajli i właśnie do kaszy jaglanej. Nie smakują tak jak świeże ale i tak są miłym wspomnieniem lata. A kasza jaglana jest najzdrowszą z kasz, dlatego pod różnymi postaciami staram się ją regularnie podawać na śniadania.

Składniki:
– kubek 300 ml kaszy jaglanej przed ugotowaniem
– 2 dojrzałe banany (najlepiej żeby już miały czarne kropki na skórce)
– kubek truskawek świeżych lub rozmrożonych
– 2 łyżki siemienia lnianego (świeżo mielonego)
– 2 łyżki sezamu
– 1 kiwi do przybrania

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą i przelej wrzątkiem.

2. W garnku zagotuj 2 kubki wody. Do gotującej się wody przełóż kaszę i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut (bez mieszania).

3. W wysokim naczyniu zmiksuj banany z truskawkami, siemieniem i sezamem. Ewentualnie dosłodź do smaku.

4. Nałóż kaszę na talerze i polej sosem truskawkowym.

Wskazówka: dla dziecka można wymieszać kilka łyżek sosu z kaszą, a potem polać dodatkowym sosem. Dzięki temu kasza nie będzie gorąca, a dziecko nie będzie miało możliwości wyjedzenia samego sosu i zostawienia suchej kaszy. Smacznego :)

Sprawdź nasze inne przepisy na śniadania z kaszą jaglaną:

Kasza jaglana z bakaliami

jaglana_bakalie

.

Kasza jaglana z owocami

kasza jaglana z owocami

.

Kasza jaglana z owocami wersja 2

kasza jaglana z owocami

.

Naleśniki z kaszy jaglanej

naleśniki z kaszy jaglanej

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *