Awokado robi się coraz bardziej popularne i łatwo dostępne. O jego zaletach pisałam tutaj. Tym razem kilka naszych ulubionych przepisów. Być może któryś z nich sprawi, że awokado będzie się pojawiać również na Twoim talerzu 🙂
.
Sałatki
Awokado bardzo fajnie pasuje do różnych sałatek. Może być jednym z głównych, bardzo wyczuwalnych składników, jak w sałatce z awokado i zielonej soczewicy. Lub tylko drobnym dodatkiem, np. w sałatce z jarmużu. Jeżeli robię sałatkę i mam w szufladzie dojrzałe awokado, zawsze wykorzystuję chociaż kawałek.
Sałatka z awokado i zielonej soczewicy
.
.
Kanapki
Kolejny, częsty u nas sposób jedzenia awokado to kanapki. Dojrzałe awokado można rozsmarować bezpośrednio na kanapkach lub pokroić je w plasterki. Kanapki z awokado najbardziej smakują mi z pomidorem lub rzodkiewkami.
Mając więcej czasu można z awokado przygotować guacamole. Dodatek czerwonej cebulki, czosnku i papryczek chili, sprawia, że pasta jest bardzo wyrazista i ciekawa w smaku.
.
Awokado może być także dodatkiem do pasty z soczewicy. Pasta z zielonej soczewicy, rukoli i awokado jest przepyszna 🙂
Pasta z zielonej soczewicy z rukolą i awokado
.
Koktajle
Jeżeli nie przepadasz specjalnie za smakiem awokado, możesz zmiksować je w koktajlu. Dzięki innym dodatkom smak awokado będzie mało wyczuwalny, a Twój koktajl zyska fajną kremową konsystencję. Awokado pasuje zarówno do koktajli z przewagą warzyw, jak i do tych bardziej owocowych. Jeśli któregoś dnia nie planuję jeść awokado w innej postaci to wrzucam je do mojego zielonego koktajlu po treningu.
Koktajl z ogórka, selera naciowego i awokado
.
Słodkie desery
Awokado jest również świetnym materiałem do przygotowania słodkich deserów. Jednym z naszych ulubionych jest krem czekoladowy. Lekka, gładka konsystencja, pyszny czekoladowy smak, a do tego samo zdrowie, czego chcieć więcej?
.
To nasze ulubione przepisy z awokado. Nie jest ich dużo ale wystarcza aby awokado szybko u nas znikało. Jeśli znajdę je w promocji zawsze kupuję kilka sztuk, które później po kolei dojrzewają w szufladzie.
Masz inne ulubione przepisy z awokado? Podziel się z nami 🙂
.
Codziennie zastanawiasz się co zjeść? Brakuje Ci czasu na gotowanie i pomysłów na zdrowe posiłki? Ciągle jesz kanapki lub sięgasz po dania typu fast-food?
Pewnego dnia odkryjesz, że ten sposób odżywiania powoli niszczy Twoje zdrowie. Zamiast dostarczać energii do działania, takie dania odkładają się w tkance tłuszczowej, a Ty nadal czujesz głód, zmęczenie i irytację.
Pijąc zielone koktajle zaoszczędzisz czas i dasz sobie natychmiastowy zastrzyk energii. Dowiedz się więcej na stronie książki.
5 Comments
Dziękuję za przepisy – na pewno z niektórych skorzystam, bo nie przepadam za smakiem awokado, ale znam jego dobre właściwości i staram się jeść minimum raz na 1-2 tyg. Ja robię pastę z awokado i jajka gotowanego na twardo, świetnie pasuje z pieczywem razowym, pomidorem i ew. szczypiorkiem. Polecam:)
Dziękuję za fajne przepisy 🙂
Dziękuję za wspaniałe przepisy i ciekawy artykul
ja zdecydowanie najczęściej dodaję awokado do sałatek (czasami kroję w kostkę, a czasmi rozgniatam z wodą i czubrycą i mam dip sałatkowy:), a czasami tez jem jak masełko na kanapkach. mniami! Pora wypróbować awokado w wersji na słodko.
Pozdrawiamy z Bananowego Pola, Maugo&Paszko 🙂
Uwielbiam guacamole! Uwielbiam też czekoladę i nie miałam pojęcia, że z awokado można wyczarować mus czekoladowy:) Na pewno wypróbuję.