Brukselka, wyglądem przypomina kapustę, ale smakiem już niekoniecznie 😉
Jedni lubią, inni boją się spróbować…
Ja brukselki jem od dziecka i zawsze je lubiłam. Hania też jakoś sama załapała ten smak, nie musiałam jej specjalnie namawiać. Chociaż oczywiście są też takie dni, kiedy na brukselki nie ma ochoty i nic się nie da zrobić.
Gorąco namawiam do jedzenia roślin z rodziny krzyżowych, w tym warzyw kapustnych, czyli między innymi brukselki. To bardzo wartościowe warzywa. Kto śledzi moje teksty, ten wie, że nie ma zdrowszych warzyw niż zielone liście.
.
Jak przekonać się do jedzenia brukselek?
Jeść, jeść i jeść 🙂 Wreszcie nam zasmakują. Robiłam w zeszłym roku eksperyment z selerem naciowym (który również ma bardzo wyrazisty smak) i na stałe zagościł w naszych koktajlach. Przeczytaj jak polubiłam selera naciowego? >>
Z brukselką może być podobnie. Próbuj, testuj, aż znajdziesz na nią sposób, bo brukselka smakuje zupełnie inaczej w zależności od tego, jak ją przyrządzimy.
.
Przepisy z brukselką
Kliknij w zdjęcie lub nazwę potrawy, aby przejść do przepisu.
.
Zupa jarzynowa z brukselkami
Brukselka z zupy to u nas przysmak. Przy nalewaniu muszę pilnować żeby każdy dostał taką samą liczbę i nikt nie czuł się pokrzywdzony.
.
Pieczona brukselka
Płatki drożdżowe to tutaj dodatek obowiązkowy! Wiele osób polubiło brukselkę właśnie dzięki tej wersji.
.
Surówka z brukselki
Możesz ją zrobić tak samo, jak surówkę z kapusty. Na surowo brukselka nie ma swojego charakterystycznego smaku.
.
Brukselka z pieczarkami z patelni
Czasami, gdy nie mam pomysłu na obiad, to sprawdzam co jest w lodówce i łącze to razem na patelni. Tak powstał ten przepis 🙂
.
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
8 Comments
Brukselka to dla wielu osób “warzywo koszmar” z dzieciństwa. 🙂 Ale dzięki twoim przepisom można ją skutecznie przemycić do wielu posiłków. Z pieczarkami smakuje naprawdę wybornie! <3
Bardzo się cieszę 🙂
Też mam złe wspomnienia z brukselką, więc metoda “jeść aż się polubi” chyba wymaga najpierw przełamania blokady psychicznej 😉
Dokładnie tak jest 🙂 Czasami mamy coś zakodowane od lat, a jak się odważymy i spróbujemy, to okazuje się, że nie jest takie złe 😉
Osobiście nie mam nic do brukselki, jeśli ją jem z małych ilościach. A pomysł na surówkę mnie mega zainteresował!
Surówka smakuje jak z kapusty, polecam szczególnie przy gotowaniu dla 1-2 osób 🙂
Chyba tylko niestety jarzynowa do mnie przemawia, ale jakoś do brukselki nie mogę się przemóc 🙁
Próbowałaś inną niż gotowana? Gotowana (szczególnie rozgotowana) to najgorsze wcielenie brukselki. Spróbuj pieczoną lub z patelni 🙂